billån

5 tips när du förhandlar billån

Zmarta-Billån

Har du äntligen bestämt dig för att skaffa bil? Kul. Du har hittat den perfekta bilen. Märket stämmer, färger är självklara och allt känns rätt... Men nu återstår det sista: Skriva på papperna. I många fall om du inte har finansieringen klar innan du når bilhandlaren, kan du behöva skriva under på bilhandlarens villkor. Försäljaren kommer garanterat försöka sälja på dig försäkringar, säkerhetspaket, extra service, det dyrare ljudsystemet och så vidare.

Det är lika bra att förbereda sig på merförsäljning direkt. I denna korta artikel kommer jag diskutera ett par tips hur du kan förhandla fram ett fördelaktigt billån.

Hur du förhandlar fram den bästa dealen:

1. Förhandla alltid om priset

Det kan låta simpelt, men när man väl sitter vid bordet är det svårare. Ett trick bilförsäljare använder är att diskutera finansiering och avbetalningar på bilen. Du kommer få frågor som t.ex: "Vad hade ni tänkt lägga på bilen varje månad?" eller "Hur har du/ni tänkt att månadskostnaden skall se ut på bilen?". Bilförsäljare gillar att prata om månadskostnaden istället för den faktiska kostnaden på bilen.

De vill lägga upp en avbetalningsplan som är så nära ert maxbelopp som möjligt. Istället för att förhandla om finansiering, förhandla om det faktiska priset på bilen.

2. Försök att hålla eventuell avbetalning så kort som möjligt

Moderna bilförsäljare har lärt sig att få ned månadskostnaden genom att lägga avbetalningen på längre tid. Det ser bättre ut, om man tänker månadskostnad, men billånet blir större och mer ränta betalas i längden. Därav blir bilen dyrare.

Räkneexempel: Annuitetslån 10 år.

Effektiv årsränta 6.42 %. Ett lån på 250 000 kr kostar då 2 806 kr/månad (120 avbetalningar), dvs totalt 336 677 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.24 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).

Återbetalningstid 1-15 år. Räntespann: 2,95 % - 29,95 %.

Kommentar: Finansiering på 10 år och endast 2800kr månad låter väl bra? Men totala summan för bilen är istället 336 677 kr, inte 250,000 kr. Tar man även värdeminskningen in i beräkningarna så är denna deal extremt dålig.

Räkneexempel: Annuitetslån 5 år. 

Effektiv årsränta 6.42 %. Ett lån på 250 000 kr kostar då 4 861 kr/månad (60 avbetalningar), dvs totalt 291 670 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.24 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).

Återbetalningstid 1-15 år. Räntespann: 2,95 % - 29,95 %.

De flesta bilar är en ren förlustaffär. Bilar förlorar värde varje år, och det sägs att upp till 15% av värdet försvinner så fort man kör ut från parkeringen. Ett optimalt billån är på 4 år eller mindre. Max 5 år. Är lånet över 60 månader så är risken stor att lånet är alldeles för stort i förhållande till bilens värde efter 5 år. Då kan du inte längre sälja bilen för att täcka upp för lånet längre.

3. Hoppa över "det lilla extra"

Merförsäljning är bilförsäljarens största dröm, och även största kassako. Allt från extra försäkringar, extra rostskydd, förlängd garanti och diverse serviceavtal. Mycket av detta låter bra. Dock är försäljarens marginaler stora, och här de tjänar pengarna. Mycket av dessa kommer aldrig att brukas, och kostar bara massa pengar. Behöver du extra garanti, rostskydd eller ett billarm finns billigare alternativ på andrahandsmarknaden.

En bilförsäkring där du har din vanliga hemförsäkring kan ge dig bättre pris, eftersom du samlar försäkringarna hos samma leverantör

4. Tacka nej till hög ränta

Din kreditvärdighet kan avgöra din ränta. Bara för att din kreditvärdighet är begränsad betyder inte det att du måste ta första bästa lånet med hög ränta. Har du en mycket bra kreditvärdighet kan du få en ränta under 10%. Har du en bra kreditvärdighet kan du få 10-12%. Har du dålig kreditvärdighet kan lånet bli så högt som 15% i ränta eller mer. Jag har sett lån så höga som 20% på bil. Det är helt galet, acceptera aldrig billån med så hög ränta. Köp hellre en annan bil istället. Det är onödigt att spendera så mycket på ränta för en bil, som förlorar värde varje år.

5. Håll känslorna utanför

Att köpa en bil är ett känslomässigt beslut. Efter att testkört din drömbil, med den fräscha nybilsdoften kan det vara svårt att gå därifrån. Skulle inte bilhandlaren vilja förhandla så är det bäst att gå till nästa handlare. De gör dig ingen tjänst genom att sälja dig bilen, det är du som måste betala för fordonet. Låt inte känslorna binda upp dig på ett ofördelaktigt billån du inte behöver. Tänk en extra gång innan du skriver på.

Har du några skräckhistorier med dåliga billån? Några fler tips som läsarna kan ta del av?

 Dela gärna med dig i kommentarerna och se till att dela artikeln för den som behöver hjälp! Tack

inne-i-bil

Leave a Reply

Sending

Scroll to Top